Bijuterii de familie
Unele dintre cele mai frumoase bijuterii sunt bijuteriile istorice de familie.Acestea sunt bijuterii cu vechime de cel putin o suta de ani fiind de o frumusete deosebita,executate manual nemaifabricandu-se in zilele noastre.
Am avut privilegiul de a lucra in strainatate imbinand intr o simbioza perfecta imbinand arta.bijuteriilor,antichitatile si gemologia,toate reunindu -se in bijuterii vechi de familie cu pietre pretioase.
Desi din punct de vedere gemologic, diamantele vechi cunoscute la noi ca diamante cu taietura veche (old mine cut) nu sunt la fel de valoroase ca diamantele cu taietura noua,totusi sunt mai frumoase. De ce? Deoarece bijuteriile cu diamante vechi pe langa valoarea pietrelor pretioase au unicitate,executie fina si meticuloasa, istorie, cultura unei anumite epoci si maiestria mesterilor bijutieri in executarea bijuteriilor lucrate manual.
Aceste bijuterii au fost executate intr o perioada in care pietrele sintetice nu existau,cu unelte si materiale simple, cu multa rabdare, migala si dragoste.
Desi la noi in tara bijuteriile de familie cu diamante vechi nu sunt apreciate in mod deosebit,in straianatate aceste bijuterii ajung adesea vedete principale la casele de licitatii.Fiecare bijuterie veche inglobeaza in ea o particica de istorie si cultura avand un parfum special.
Adesea am avut privilegiul sa readucem la viata si sa reconstituim bijuterii de familie redandu-le valoarea si forma de odinioara.
Istoria Bijuteriilor
Bijuteriile – Dorite si apreciate, simbol suprem al puterii
Din vremuri preistorice portul bijuteriilor a debutat odata cu aparitia primilor oameni, cu portul de siraguri, os, scoici gaurite, folosite pe post de coliere precum si alte materiale gasite in natura,colorate cu ajutorul plantelor in culori foarte vii.
Bijuteriile inaintea erei noastre erau confectionate din bronz, metal, piele sau os. Bijuteriile africane erau confectionate din scoici, lemn, fildes, os si piele reprezentand statutul si clasa sociala. O dezvoltare deosebita in manufactura bijuteriilor a inceput in sec al XV lea cand s-au folosit pe scara larga pietrele pretioase si semipretioase aduse din Orient, personalizand obiecte personale; haine, arme si armuri, mic mobilier si obiecte de cult.
Popoarele din America de Sud foloseau aurul pentru exprimarea statutului social si pentru legatura cu zeii, aurul fiind considerat a avea si efecte curative. Bijuteriile orientale sunt mult mai elaborate, mai complexe si mai viu colorate, folosindu-se emailuri speciale si pietre semipretioase, pe cand bijuteriile europene sunt mai simple, predomina aurul alb, platina si pietrele pretioase accesorizate cu snururi din matase, piele sau silicon.
De-a lungul timpului apetitul si dezvoltarea gustului pentru bijuterii a capatat o diversitate fantastica. Compatibilitatea zodiilor cu pietrele pretioase si semipretioase este un lucru din ce in ce mai apreciat si cautat bijuteriile capatand astfel si un rol curativ. Cu toate acestea bijuteriile speciale, unicat sunt folosite si ca mod de investitie avand un dublu rol, cel de investitie si de folosire zilnica valoarea lor nediminuindu-se niciodata.
Pietrele pretioase si semipretioase
Pietrele naturale se impart in doua mai grupe: pretioase si semipretioase. Pietrele pretioase sunt: Diamant, Safir, Rubin si Smarald. Pietrele semipretioase se impart in doua categorii: minerale rare sau de origine organica. Anumite pietre semipretioase rare si puse in valoare intr-o bijuterie deosebita au ajuns sa fie cotate la valori foarte mari.
Chiar si familiile regale au inserat in bijuterii pietre semipretioase si pretioase de mare valoare, adevarate raritati. Jocul de lumini si culori din pietrele pretioase si semipretioase tranforma o bijuterie din aur masiv intr-o adevarata opera de arta.
Valoarea bijuteriilor cu pietre semipretioase nu se pierde si nu scade niciodata, din contra isi sporeste valoarea. Proprietatile chimice, culoarea, luciul, transparenta, taietura, forma, cristalizarea determina valoarea unei pietre pretioase sau semipretioase. In concluzie daca mizati pe o bijuterie cu pietre semipretiase veti avea o bijuterie valoroasa, deosebita, unicat care isi sporeste valoarea permanent.
Pietrele pretioase si semipretioase se canterasc cu unitatea de masura ”carat” (a nu se confunda cu karatul de la aur) si se evalueaza si se certifica de catre gemologi.
Cum se fac investitiile in bijuterii ?
Cea mai buna metoda de achizitionare a bijuteriilor este aceea de opta pentru pietre in culori calde compatibile cu culoarea hainelor preferate. De preferat seturi care sa aiba in componenta inel, cercei, pandativ, bratara si eventual un accesoriu sic precum o brosa, un ac de par etc.
Bijuteriile futuriste,stridente si excentrice sunt trecatoare,schimbandu se cu trecerea sezonului. Bijuteriile cu pietre naturale si organice montate cu bun gust si in culori armonioase isi vor pastra valoarea, frumusetea si calitatea indiferent de perioada de timp sau de schimbarea generatiilor, aceasta fiind cu adevarat valoarea unei bijuterii de calitate.
La ora actuala cele mai uzitate culori la bijuteriile din aur sunt aurul alb si aurul balben verzui si roze precum si combinatiile dintre aceste culori.
Cum achizitionam bijuterii cu aur la schimb? Mare parte din magazinele de bijuterii ofera achizitionarea cu aur la schimb. Cel mai avantajos este sa achizitionam bijuterii cu aur la schimb in cazul in care avem obiecte deteriorate, iesite din uz sau care pur si simplu nu le mai folosim si le pastram inutil in casa. In cazul in care dati la schimb bijuterii pe care le folositi periodic sau pur si simplu v ati plictisit de ele ve ti pierde manopera bijuteriilor respective.
Adeseori anumite bijuterii par depasite sau iesite din tendinte dar cu o vizita la un bijutier priceput, cu o revizie, lustruire si reconditionare profesionala, acest lucru se poate remedia astfel incat bijuteriile indragite sa arate ca in prima zi. La bijuterii este preferabil sa va axati pe calitate si unicitate in loc de cantitate pentru a va asigura ca aveti bijuteriile pe termen cat mai indelungat.
Cititul Diamantelor
Stiati ca…… Diamantele pot fi citite precum o carte?
Un gemolog cu experienta indelungata poate prin cercetarea unui diamant sa spuna totul despre el.Vechimea lui,continentul,tara de provenienta sau chiar zona de unde a fost exploatat,prin tipurile si tiparul incluziunilor interne.Tara si zona in care a fost slefuit care se identifica prin tipul si forma specifica a diamantului.Multe tari au dezvoltat modele de taieturi proprii,inconfundabile.Anul in care a fost slefuit prin identificarea tipului de taietura.De exemplu;taietura veche(old mine cut),diamantele fara con(roze cut), Amsterdam, Rozeta, Octaedron etc.Taieturile moderne Lilly Cut, Trillion, Gabrielle, Cushette, etc.
Etnia si religia slefuitorilor se poate observa dupa aranjarea fatetelor,numarul fatetelor,modul de slefuire.Ne putem da seama de etnia sau religia slefuitorului prin metodele tehnice de dispunere a fatetelor si de metoda de slefuire specifica diferitelor tari sau regiuni astfel ne dam seama daca diamantul a fost slefuit de un indian, chinez,evreu sau european prin tiparul slefuirii.
Orasul, firma sau chiar laboratorul de unde provine un diamant sau chiar interventiile facute la un diamant,schimbarea culorii,extragerea incluziunilor cu laser si inlocuirea cu silicon incolor,diamantele facute in laborator atat la temperaturi inalte cat si la temperaturi joase,invelirea si placarea cu praf de diamant si multe alte procedee de laborator, reslefuirea diamantului prin eliminarea crapaturilor sau defectelor exterioare aparute ca urmare a unei utilizari improprii pot fi observate cu usurinta de un specialist gemolog.
Acestea si multe alte elemente specifice sunt facute prin cercetare si experienta gemologica indelungata in cadrul unui laborator gemologic.