Bijuterii cu perle

Perlele se gasesc sub diverse nuante – roz, albastru, argintiu, auriu(perle de Panama), verzui, negru, uneori cu irizatii.

Scoicile sunt pescuite din marile tropicale, dar cele mai multe provin din crescatorii. Perlele naturale provin din Sri Lanka, sudul Indiei, Marea Arabiei si Marea Rosie (zona cunoscuta de peste 2.500 de ani). Perlele mai apar langa Tahiti, Japonia, Mexic, Panama si California. Perlele de apa dulce din China au aparut si ele recent pe piata.

Perlele trebuie ferite de caldura sau flacara, abraziune, acizi, transpiratie si cosmetice.

 

TOTUL DESPRE PERLE

In opinia managerului Casei de Bijuterii Noblesse, Dan Giurgiu, perlele sunt geme organice formate din depunerea straturilor succesive de sidef in interiorul scoicilor. Aceste straturi sunt compuse din cristale microscopicede carbonat de calciu si se formeaza atat in ape sarate cat si in ape dulci. Au duritatea de 2,5-3.5 pe scara lui Mohs. Perlele sunt cunoscute si folosite de aproximativ 2000 ani i.e.n.

Iata cateva repere pentru a recunoaste si achizitiona perle de calitate:

Sunt considerate ”perlele perlelor”cele mai albe si cele mai rotunde perle si mult mai simetrice decat orice alta perla, ocazional si foarte rar pot avea nuante de roz, albastru, gri. Cu un invelis de sidef de 1.0mm grosime si cu un diamentru mediu intre 2 si 12mm diametru sunt considerate cele fine perle si cele mai elegante atingand aproape perfectiunea.

Sunt perle galbene si aurii sau cu tenta de bronz demontand vechea traditie de a avea si pretui doar perlele albe.Montate de bijutieri priceputi perlele aurii in combinatie cu metalul nobil devin adevarate opere de arta.Perlele Indoneziene sunt mai mici decat cele din Marea Chinei si de o calitate remarcabila.Perlele Indoneziene si Filipineze au o paleta de nuante de la crem,bej,auriu pana la bronz inchis,sunt foarte calitative si foarte apreciate si in general au sub 10mm diametrul.O perla aurie intens(fancy)poate ajunge la preturi exorbitante.

Putine perle rivalizeaza cu cele de Tahiti cand vine vorba despre frumusete si exotism.Perlele de Tahiti sunt de un negru natural de neegalat,luciul lor fiind inconfundabil.A nu se confunda perlele negre naturale cu perlele negre de Tahiti,in acest caz doar ”culoarea” este naturala.Perlele negre naturale sunt foarte rare si sunt de un negru mai putin intens,dar cu un luciu special.Culoarea neagra a perlelor poate sa ajunga pana la un negru-auriu sau negru cu tenta de bronz.Invelisul din sidef este mai gros decat in cazul altor perle ajungand pana la 205mm.Se mai intalnesc nuante de gri,verde inchis,verde oliv,bronz.perlele de culoarea bronzului nu sunt dintre cele mai scumpe dar sunt foarte interesante si exotice.media perlelor de Tahiti este de 10-12mm si foarte rar sub 8mm iar cele de 14-17 mm sunt deosebit de rare.

Sunt cele mai mari perle albe considerate de experti foarte fine si delicate si in acelasi timp foarte dorite.De obicei au invelisul de sidef mai gros 2.5-3mm cu timp de crestere mai indelungat decat cele chinezesti si japoneze.De culoare alb sidefat si alb argintiu dar si bej deschis ele se gasesc sub forma rotunda,baroc,simetrica sau asimetrice,foarte rar depasesc 10 mm.

Sunt perlele inseminate in lacuri sau ape curgatoare dulci spre deosebire de perlele crescute in ape sarate.De obicei au forma de butoi sau moneda,se produc in china japonia s.u.a de obicei au intre 7-9mm diametrul.

Sunt perle care nu sunt rotunde si au forma foarte interesanta,neregulata,dar a nu se confunda cu perlele neuniforme sau diforme.Au forma distinctiva ,interesanta si foarte atractiva.Perlele baroc sunt produse atat in ape dulci cat si in cele sarate.Perlele baroc sunt foarte apreciate si scumpe.

Perlele de Majorca nu sunt considerate perle naturale.

Recunoasterea perlelor

Un prim si simplu test este frecarea perlei naturale de varful dintelui(acolo unde sensibilitatea este mai mare) si veti simti perla foarte abraziva si nisipoasa. Cu o lumina speciala daca va uitati in interiorul perlei unde a fost gaurita sa vad foarte distinct liniile de crestere a sidefului.